7. týden domácího vzdělávání – Čarodějný týden

Milí druháčci! Tento týden nás čeká jedna speciální noc. Proto si také uděláme speciální i naši práci. Nebudu Vám zadávat každý den pracovní listy pro český jazyk a matematiku zvlášť, ale zadáme si úkoly na celý tento týden.

Ze čtvrtka na pátek nás čeká Filipojakubská noc (podle apoštolů Filipa a Jakuba). Dříve se věřilo, že v tuto noc bývají mocnější zlé a nečisté síly. Čarodějnice a čarodějové škodili lidem. Pro tuto noc známe ještě jiné názvy – Walpuržina noc – podle Walpurgy, u jejichž hrobu na jedné německé hoře se čarodějnice v tuto noc shromažďovaly. Walpurga žádnou čarodějnicí nebyla…naopak. Byla známou ochránkyní před kouzly a čarodějnictvím. Byla velice vzdělaná a uznávaná léčitelka. Další název pro tuto noc je Beltine = oheň (z keltské mytologie). Tento svátek představoval oslavy nadcházejícího jara a očekávání dobré úrody.

Tradice u nás: V našich krajích je podoba úplně jiná. Říká se jí Pálení čarodějnic. Kdy tento zvyk vznikl, to se přesně neví. Důležitou roli zde hrál oheň a víra lidí v jeho sílu a ochrannou moc. A čarodějnice byla symbolem zla, nečisté moci, původcem všech neduhů a nemocí. Symbolické pálení těchto figurín tak charakterizovalo očistu přírody, lidí a zvířat.

Vypracuj pracovní listy na čarodějnické téma:

Vyrob jakoukoliv čarodějnici. Použij jakýkoliv materiál. Nechám jenom na tobě, zda bude malinká nebo veliká. Zda bude z látky nebo třeba z papíru, ubrousku, … Moc se těším na fotky. Všechny zaslané fotky čarodějnic zveřejním 🙂

Každý rok se ve vesnicích pořádá pálení čarodějnic. Letos je situace bohužel složitá a dodržení této tradice nám nebude umožněno. Užijte si tuto noc podle Vašich možností. Přeji Vám krásný začátek května, měsíce lásky a také snad i měsíce, kdy se budeme moci opět vrátit do školy.

Krásný týden, VA

(Nezapomínejte na čtení Vašich knih. Bylo by fajn, kdybyste ji v tomto týdnu dokázali dočíst, aby Vám zbyl dostatek času na napsání, o čem kniha byla a na namalování obrázku.)

Skip to content