Rok plný tradic, zvyků a obyčejů

Ve škole se každý týden v našem komunikačním kruhu zabýváme tím, co se speciálního v tomto období děje, co zrovna slavíme, jaké jsou v tomto období tradice nebo významné dny.

Včera bylo 20. 10. – Mezinárodní den stromů.

Tradice vznikla v Nebrasce, kdysi zvané „krajina bez stromů“. Jeden z osadníků tam začal stromy pěstovat a vyzýval ostatní kolem ke stejné činnosti, aby stromy jednak zabránily erozi půdy, ale také poskytovaly stín pod pálícím sluncem. Z USA se svátek rozšířil po celém světě.

Pokud zrovna nemáte v plánu vysadit na zahradu nebo někam do přírody nový stromek (sazeničky lze vypěstovat například z popadaných žaludů), můžete alespoň od jednoho stromu získat něco pro sebe a svoje blízké 🙂

KAŠTANY, tedy plody jírovce maďalu, nemusíte používat jenom k výrobě podzimních dekorací, např. našich oblíbených zvířátek :-). Naše babičky a prababičky říkaly, že se v těchto plodech ukrývá magická léčivá síla. A proto nosily čerstvé kaštany po kapsách.

Pokud máte chuť, projděte se popadaným listím pod těmito stromy, sesbírejte poslední kaštánky tohoto podzimu a využijte jejich zázračnou moc. A proč?

  • Chrání před nachlazením a bolestmi kole či kyčlí – kaštany nechané v kapsách postupně uvolňují energii, kterou následně dodají vašemu tělu. A naopak z vašeho těla nasávají škodliviny, čímž výrazně prospívají vašemu zdraví. Chrání před nachlazením.
  • Jsou symbolem plodnosti – kaštany by po kapsách měly nosit ženy, které touží po miminku (v kapse nebo kabelce by jich měly nosit 9)
  • Jsou výbornou pomůckou proti revmatismu Kaštan v kapse vás nutí k tomu, abyste si s ním stále hráli a mačkali jej. Tímto způsobem udržujete ruce stále v kondici.
  • Zklidňují mysl a odbourávají stres Žmoulání a hlazení kaštánku pomáhá uklidňovat. Může vám to pomoci i při těžkém úkolu ve škole, kdy se potřebujete plně soustředit. Pomohou vám odbourat stres a dodají vám sebevědomí (můžete si jich několik nosit v penále)

Kaštany, které během podzimu nasbíráte si můžete dát také pod polštář. Odpočítejte si tolik kaštanů, kolik je vám let a přidejte ještě jeden kaštan navíc. Kaštany uložte do bavlněného pytlíčku a vložte je následně pod polštář. Tímto způsobem spěte až do prvního jarního dne. Co vše vám léčivá moc kaštanů schovaných pod polštářem přinese? Odpovím mailem každému, kdo si udělá pár minut času a pošle mi mail s několika pěknými větami a otázkou, k čemu jsou kaštánky pod polštářem dobré 🙂

Krásný podzimní čas a příjemnou kaštanovou procházku přeje VA

Skip to content